De plaats

Café de Oude Sluis is gebouwd in 1912 op de fundamenten van de eerste Sluis van Delfshaven. Op 8 September 1389 gaf Graaf Aelbrecht van Beyeren toestemming tot de bouw van de Sluis en het graven van de Delfthavense Schie.

 

Historie

Sinds de opening van het café in 1912 is het café in handen geweest van familie de Nijs. Deze familie was een echte horecafamilie en ze bezaten dan ook verscheidene café's in Delfshaven. Het interieur, zoals we dat heden ten dage aantreffen, is aangebracht tijdens de beginjaren van het café. Zo zijn de muurdecoraties ooit aangebracht door Italiaanse terassowerkers. Dit waren een soort stukadoors, die in het begin van de vorige eeuw werkzaam waren in Delfshaven.

Van 1936 t/m 1976 is het café in handen geweest van Piet de Nijs, die het café had overgenomen van zijn vader. Het café trok op het laatst nog maar weinig bezoekers en werd dan ook verkocht.

Image

Het café werd steeds drukker en Manfred besloot dan ook om de hulp in te roepen van zijn oude schoolvriend Ferry van de Ende. Nadat Ferry had besloten om in het café van zijn vader te gaan werken, werd de vrijgekomen plaats opgevuld door Albert van Dijk. Na een aantal jaren in de Oude Sluis te hebben gewerkt vond Manfred het tijd om voor zichzelf te beginnen. Samen met Ferry is hij toen de Vagebond begonnen. Een bruin café aan de Binnenweg, dat qua stijl niet onderdoet voor de Oude Sluis. Ook Albert van Dijk is na verloop van tijd een café voor zichzelf begonnen. Dit café aan de Bergweg (Schoonewil) is ook een typisch uit de kluiten gegroeid buurtcafé. Ook de barkeepers, die na Manfred, Ferry en Albert in het café gewerkt hebben, zijn uiteindelijk voor zichzelf begonnen. Zo is Hans Quakel een café in Schiedam begonnen (Van Diggelen) en Don de Rijke een café in de Bloemkwekersstraat (Voorheen Voigt). De Oude Sluis kan dan ook gezien worden als een opleidingsplaats:" Van glazenhaler tot barkeeper tot kroegeigenaar".

Image
Image
Image

Hedendaagse historie

De familie van Brunen nam het café over om het vervolgens in Oktober 1977 over te doen aan Willem Terlouw, de huidige eigenaar van het café. Willem besloot het café een andere uitstraling te geven. Zo werd het biljard verwijderd en werd getracht een jonger publiek te trekken. Ook werd het café terug gebracht in zijn originele staat door een luifel achter de bar te verwijderen. Achter deze luifel zat een prachtig houtsnijwerk verborgen.

De Oude Sluis bezit een aantal van deze houtsnijwerken en ze geven het café zijn karakteristieke uitstraling. De houtsnijwerken zijn uniek in hun soort.

De beginjaren waren moeilijk. Dit had alles te maken met de aanleg van de metrolijn naar het Marconiplein eind jaren '70. Dit had tot gevolg dat het café maar moeizaam te bereiken was. Maar gaandeweg begon het café steeds beter te lopen. Hierbij kreeg Willem steun van Manfred van de Berg, die tijdens zijn diensttijd in de weekeinden in het café kwam te werken. Manfred begon het publiek te trekken waar Willem het op voorzien had.

Image

Dat laatste is dus opnieuw werkelijkheid geworden in De Oude Sluis.

Nog steeds wordt het café bezocht door studenten, kunstenaars en omwonende. De sfeer in het café is dan ook nog steeds hetzelfde.

Image
Image